„Dobri stari zakoni“ u novom ruhu

08.12.2017.

Pravni fakultet u Zagrebu

Nakon dvije godine i obilaska gotovo cijele Hrvatske izložba „Dobri stari zakoni“ proširena je novim izlošcima nastalim na temelju knjige „Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku II“

Igor Gliha, Željko Jovanović,

Anamarija Musa, Zorislav Antun Petrović

„Ova izložba je zgodan primjer nečega što je suprotno od uvriježenog mišljenja po kojem ljudi korupciju doživljavaju gotovo pa normalno, jer pokazuje da su svijest o korupciji, potreba za antikoruptivnim djelovanjem i dobri propisi postojali kroz stoljeća“, istaknuo je dekan zagrebačkog Pravnog fakulteta Igor Gliha otvarajući prošireni postav izložbe „Dobri stari zakoni – tradicija suzbijanja korupcije u Hrvatskoj“ u petak. Na izložbi su predstavljene najzanimljivije antikorupcijske odredbe iz srednjovjekovnih statuta nastalih na tlu Hrvatske.

Povjerenica za informiranje Anamarija Musa, inače i docentica na Pravnom fakultetu, rekla je da izložba pokazuje da su još prije gotovo 800 godina naši stari, i upravljači i građani, bili svjesni da korupcija obitava u ljudskoj prirodi i da je treba suzbijati kvalitetnim pravnim propisima i institucijama, koje će sve što je u javnom interesu otvoriti oku javnosti i ukloniti mogućnost da se u nekom zatvorenom i mračnom prostoru odvijaju nepravilnosti. "To potvrđuje odredba Statuta grada i otoka Korčule iz 1265. koja kaže: 'Kad god stignu kakva pisma Vijeću i upravi Korčule, a Vijeće u to vrijeme ne bude na okupu, uprava zajedno s vijećnicima koji se nađu u gradu da bude ovlaštena dati da se ta pisma otvore i da ih gradski kancelar pročita'", rekla je povjerenica za informiranje te podsjetila da se danas tijela javne vlasti u Hrvatskoj često pozivaju na različite razloge i uskraćuju javnosti pravo na pristup informacijama.

Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije podsjetio je da većina građana kao ključni problem u borbi s korupcijom prepoznaje pravosuđe te izrazio nadu da će buduće generacije Pravnog fakulteta biti uspješnije u represivnom dijelu borbe protiv korupcije. „Iz povijesti se jako dobro može učiti kako spriječiti da korupcija uništi cijelo društvo“, rekao je Jovanović. Izrazio je nadu da će se u Hrvatskoj ponovo probuditi uspavani entuzijazam u kad je riječ o suzbijanju korupcije, ocijenivši pri tom da je nakon ulaska u Europsku uniju ttaj entuzijazam splasnuo što može dugoročno imati štetne posljedice.

Autor izložbe, Zorislav Antun Petrović, odabrao je citate iz knjiga "Suzbijanje korupcije u srednjem vijeku I i II", u kojima su doc. dr. Tomislav Galović i doc. dr. Zrinka Nikolić Jakus s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Ozren Kosanović s Filozofskog fakulteta u Rijeci, prof. dr. Željko Radić s Pravnog fakulteta u Splitu, prof. dr. Dalibor Čepulo i dr. sc. Marta Dragičević Prtenjača s Pravnog fakulteta u Zagrebu i dr. sc. Zdenka Janeković-Römer sa Zavoda za povijesne znanosti HAZU-a obradili 23 srednjovjekovna pravna akta nastalih na tlu Republike Hrvatske od 13. do 16. stoljeća.

Izložba će biti na Pravnom fakultetu do 22. prosinca, a njenu realizaciju podržao je Jadranski naftovod. Prvi put je postavljena u zagrebačkom HNK-u u rujnu 2015. i dosad je obišla Europski parlament te brojne gradove i općine u Hrvatskoj.

 PRIOPĆENJE ZA MEDIJE (link)

 POZIV ZA MEDIJE (link)

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.

Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.