12.01.2016.

U suradnji s GONG­om udruga Kultura i etika organizirat će okrugli stol „Izazovi pred nama – etika, antikorupcijska politika i procesuiranja“ povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije 9. prosinca. Cilj okruglog stola je staviti naglasak na prevenciju i borbu protiv korupcije posebno u svjetlu formiranja nove Vlade i rada novog saziva Sabora. U radu okruglog stola sudjelovat će svi relevantni dionici suzbijanja korupcije u Hrvatskoj, počevši od glavnog državnog odvjetnika preko predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i predsjednika GRECO­a pa do saborskih zastupnika. Na skupu će sudjelovati i predstavnici relevantnih institucija i akademske zajednice te organizacija civilnog društva, kao i gosti iz inozemstva.

30.09.2015.

U sklopu odgojno­obrazovnog projekta "Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku", namijenjenog učenicima osnovnih i srednjih škola, nevladina udruga Kultura i etika će održati u Zagrebu, Zadru, Splitu, Rijeci, Krku, Cresu i Pagu predavanja o načinima suzbijanja korupcije u Hrvatskoj između 13. i 16. stoljeća. Kroz predavanja će biti predstavljene protukorupcijske odredbe u srednjovjekovnim aktima nastali na tlu Hrvatske tijekom srednjeg vijeka, pri čemu će se uvijek davati poseban naglasak na akte iz grada u kojem će se održavati predavanje (u Zadru na Zadarski statut, u Krku na Krčki/Vrbnički staut i Vinodolski zakon, itd.). Kroz mnoštvo autentičnih primjera koji se mogu učenicima će se pojasniti neka od temeljnih načela suzbijanja korupcije, poput sprečavanja sukoba interesa, omogućavanja pristupa informacijama, načela izuzeća sudaca i vijećnika i drugih, koja su bila korištena u srednjem vijeku a mogu se koristiti i danas. Odredbe akata nastalih u srednjem vijeku će se usporediti s odredbama u modernim zakonskim rješenjima te na taj način vrlo plastično pokazati kako su načela za sprečavanje korupcije vječna. Izuzev predavanja za učenike u svakom gradu gdje će se projekt realizirati održat će se i predavanje za građane.

Projektom će se učenike obrazovati o štetnosti korupcije i koruptivnim rizicima te upoznati s povijesnim, kulturnim i nacionalnim identitetom naše zemlje uz poseban naglasak na mjesta u kojima žive. Kroz projekt će se nastojati potaći ponos učenika i građana na dugu tradiciju suzbijanja korupcije u našoj zemlji i mjestima gdje žive te ih tako potaći na primjenjivanje najviših mogućih normi u upravljanju javnim resursima. Projekt će doprinijeti stasanju odgovornih građana koji će biti spremni primijeniti stečene socijalne i građanske kompetencije u izgradnji i razvoju pravednijeg društva. 

Projekt je sa 120.000 kuna podržalo Ministarstvo znanosti, prosvjete i sporta na temelju Odluke o dodjeli bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2015./16. 30. rujna 2015.

08.09.2015.

Ovaj projekt predviđa promociju najzanimiljivijih antikorupcijskih odredaba srednjovjekovnih pravnih akata nastalih na području Hrvatske. Izložbom se promoviraju rješenja koja su prošla test vremena i koja se usprkos tome što su stara stoljećima mogu još uvijek bez ikakvih problema primijeniti u bilo kojem modernom sustavu javne uprave kako bi se smanjio rizik od korupcije. Izložba je prvi put postavljena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 15. rujna 2015., a otvorio je premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović. Nakon toga je bila postavljena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Rijeci, potom u Europskom parlamentu u Brusselu, a nakon toga je krenula na turneju po srednjim školama u Hrvatskoj u sklopu projekta "Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku". Plan je da ova izložba obiđe cijelu Hrvatsku do 2020. godine.

Organiziranje izložbe podržali su Siemens Hrvatska, Atlantic Grupa, Radio 101 i Europlakat.

Knjiga je bila logičan nastavak projekta obilježavanja 725 godina Vinodolskog zakona. Pored najstarijeg pravnog spomenika na hrvatskom te Dubrovačkog, Zadarskog i Splitskog statuta krenulo se u obradu Korčulanskog, Riječkog, Cresko­osorskog, Krčko­vrbanskog, Senjskog i Lastovskog statuta te Kastavskog zakona, a pored profesora Željka Radića s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu (Korčulanski i Splitski statut), docenata Zrinke Nikolić Jakus (Zadarski statut) i Tomislava Galovića (Krčko­vrbanski i Cresko­osorski statut, Vinodolski zakon) s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te dr. Zdenke Janeković Römer (Dubrovački statut) sa Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u knjizi su autori bili i dr. Ozren Kosanović (Riječki i Senjski statut te Kastavski zakon) s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i dr. Marta Dragičević Prtenjača (Lastovski statut) s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Svi pravni akti obuhvaćeni knjigom predstavljeni su iz rakursa suzbijanja korupcije, odnosno preveniranja zloporabe povjerenih ovlasti, pri čemu se uzelo u obzir razliku u društvenim okolnostima i uređenju. Načela obrađena u knjizi primjenjuju se i u modernim zakonodavstvima ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu. Knjiga će biti predstavljena u cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu, a na temelju nje se planira i postaviti izložba kako bi se najzanimiljivija načela predstavila što većem broju građana. Također se planira još jedna ili dvije knjige u kojima će biti obrađeni drugi pravni akti nastali u Hrvatskoj tijekom srednjeg vijeka.

Izdavanje knjige poduprli su Siemens Hrvatska, Primorsko­goranska županija i Hrvatska pošta

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.

Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.