Edukacija učenika srednjih škola o načinima suzbijanja korupcije u srednjem vijeku – "Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku"

30.09.2015.

U sklopu odgojno­obrazovnog projekta "Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku", namijenjenog učenicima osnovnih i srednjih škola, nevladina udruga Kultura i etika će održati u Zagrebu, Zadru, Splitu, Rijeci, Krku, Cresu i Pagu predavanja o načinima suzbijanja korupcije u Hrvatskoj između 13. i 16. stoljeća. Kroz predavanja će biti predstavljene protukorupcijske odredbe u srednjovjekovnim aktima nastali na tlu Hrvatske tijekom srednjeg vijeka, pri čemu će se uvijek davati poseban naglasak na akte iz grada u kojem će se održavati predavanje (u Zadru na Zadarski statut, u Krku na Krčki/Vrbnički staut i Vinodolski zakon, itd.). Kroz mnoštvo autentičnih primjera koji se mogu učenicima će se pojasniti neka od temeljnih načela suzbijanja korupcije, poput sprečavanja sukoba interesa, omogućavanja pristupa informacijama, načela izuzeća sudaca i vijećnika i drugih, koja su bila korištena u srednjem vijeku a mogu se koristiti i danas. Odredbe akata nastalih u srednjem vijeku će se usporediti s odredbama u modernim zakonskim rješenjima te na taj način vrlo plastično pokazati kako su načela za sprečavanje korupcije vječna. Izuzev predavanja za učenike u svakom gradu gdje će se projekt realizirati održat će se i predavanje za građane.

Projektom će se učenike obrazovati o štetnosti korupcije i koruptivnim rizicima te upoznati s povijesnim, kulturnim i nacionalnim identitetom naše zemlje uz poseban naglasak na mjesta u kojima žive. Kroz projekt će se nastojati potaći ponos učenika i građana na dugu tradiciju suzbijanja korupcije u našoj zemlji i mjestima gdje žive te ih tako potaći na primjenjivanje najviših mogućih normi u upravljanju javnim resursima. Projekt će doprinijeti stasanju odgovornih građana koji će biti spremni primijeniti stečene socijalne i građanske kompetencije u izgradnji i razvoju pravednijeg društva. 

Projekt je sa 120.000 kuna podržalo Ministarstvo znanosti, prosvjete i sporta na temelju Odluke o dodjeli bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2015./16. 30. rujna 2015.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.

Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.