"Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku II" predstavljeno za Međunarodni antikorupcijski dan

09.12.2016.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Objavljivanjem knjige zaključena je treća faza projekta Dobri stari zakoni u sklopu kojeg Institut za kulturu i etiku predstavlja početke antikorupcijskih aktivnosti u Hrvatskoj

Marin Mrčela, Zorislav Antun Petrović,

Mirjana Matijević Sokol, Nina Ožegović, Davor Škrlec

Predstavljanjem knjige "Suzbijanje korupcije u srednjem vijeku II" šest autora Institut za kulturu i etiku obilježio je Međunarodni antikorupcijski dan u petak. U knjizi su predstavljeni statuti Novigrada, Buzeta, Bala, Vodnjana, Pule, Raba, Šibenika, Brača, Trogira, Hvara iPoljica, a suizdavači su Institut za kulturu i etiku i Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Autori su knjige profesori i znanstvenici Dalibor Čepulo, Marta Dragičević Prtenjača, Tomislav Galović, Zdenka Janeković Roemer, Ozren Kosanović i Željko Radić, urednica Nina Ožegović, a izvršni urednik novinar, aktivist i publicist Zorislav Antun Petrović, ujedno i autor projekta.

Profesorica povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Mirjana Matijević Sokol naglasila je na predstavljanju da su u knjizi prikazani statuti dalmatinskih i istarskih komuna s težištem na onim njihovim odredbama kojima se nastojala suzbiti korupcija zajednici. Ocijenila je da projekt koji je Institut za kulturu i etiku pokrenuo u suradnji s povjesničarima i pravnim povjesničarima s filozofskih i pravnih fakulteta u Zagrebu, Rijeci i Splitu podsjeća javnost kako su se već srednjovjekovne komune zakonskim odredbama borile s problemom korupcije. "Od tog problema nije imuna ni jedna politička elita od najranijih vremena pa sve do danas", istaknula je profesorica Sokol.

Također je podsjetila da su statuti nastajali ovisno o stupnju komunalnog društvenog razvoja te razine svijesti o potrebi pravnog reguliranja svekolikih oblika života u jednoj srednjovjekovnoj zajednici. Profesorica Matijević Sokol zaključila je izlaganje ocjenom da će se zahvaljujući ovoj ediciji moći učiti iz povijesti jer su neke vrijednosti vječne.

Profesor Davor Derenčinović, prodekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ocijenio je ovu knjigu iznimno važnom, podsjetio da postoji još antikorupcijskih odredbi u Hrvatskoj povijesti i izrazio nadu da će se i te odredbe naći u nekom od idućih projekata Instituta za kulturu i etiku.

Marin Mrčela, predsjednik GRECO-a, antikorupcijskog tijela Vijeća Europe, ocijenio je kako se Hrvatska može pohvaliti da je u prošlosti vodila računa o nečemu što je tako opasno te upozorio da na suzbijanju korupcije treba nastaviti raditi i u budućnosti. Davor Škrlec je podsjetio da Hrvatska ima nešto što mnogi drugi Europljani nemaju kad se priča o korupciji i ocijenio da bi se od antikorupcijskih odredbi u Hrvatskoj mogla napraviti bibilioteka.

Podsjetivši pak da se predstavljanjem knjige obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije, Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, prisjetio se kako je bio velik interes mladih na promocijama prve knjige "Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku" po školama te izrazio nadu da će tako biti i s ovim izdanjem.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.

Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.