Najjači zakoni su naše moralne odredbe i norme

09.06.2016.

Hrvatsko katoličko sveučilište

Postavljena je izložba "Dobri stari zakoni" a docent Tomislav Galović i Zorislav Antun Petrović održali su predavanje o tradiciji suzbijanja korupcije u Hrvatskoj

Tomislav Galović, Zorislav Antun Petrović

Provođenje zakona pretpostavlja i određeni sustav vrijednosti kao i moral po kojemu se oni provode, istaknuo je prorektor za organizaciju i poslovanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Gordan Črpić otvarajući predavanje "Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku" u petak. Docent Tomislav Galović i Zorislav Antun Petrović su održali predavanje o protukorupcijskim odredbama u srednjovjekovnim statutima nastalim na tlu Hrvatske, a nakon toga je otvorena izložba "Dobri stari zakoni".

Prorektor Črpić je podsjetio da u Hrvatskoj ima loših i neprovedivih zakona te izrazio nadu da će suvremeni zakonodavci ponešto naučiti od "naših starih". Autor projekta Petrović počeo je izlaganje s odredbama Vinodolskog zakonika iz 1288. koje zabranjuju da supružnici svjedoče jedan za drugog na sudu, što je preveniranje sukoba interesa. Nakon što je predstavio protukorupcijske odredbe iz niza drugih statuta ocijenio je da su najjači zakoni koje ljudi nose u sebi, odnosno vlastite moralne vrijednosti i norme na čijem jačanju treba inzistirati. Po njegovoj ocjeni nitko neće uspjeti spriječiti korupciju, no već samo njeno svođenje na nižu razinu imalo bi značajne pozitivne posljedice za društvo u cjelini.

Docent Galović ukazao je na metodološke poteškoće koje se pojavljuju kad se zakone iz jednog vremena promatra iz perspektive drugog vremena. Po njegovim riječima prijelomni trenutak za donošenje statuta bio je kad se običajno pravo počelo zapisivati i uobličavati. Dalje je legislativa bila dorađivana u skladu s iskustvom u provođenju. Ocijenio je vrlo značajnim upoznavanje što je moguće šire javnosti s hrvatskom pravnom baštinom jer ona sadrži doista brojna sjajna rješenja koja se mogu primjenjivati i danas.

Nakon predavanja je u prizemlju Hrvatskog katoličkog sveučilišta otvorena izložba s najzanimljivijim odredbama usmjerenim suzbijanju korupcije koja će biti otvorena do 15. srpnja.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.

Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.