Antikorupcijske mjere iz prošlosti se mogu primijeniti i sada

27.05.2016.

Grad Krk

Predsjednica Instituta za kulturu i etiku je na otvaranju podsjetila na svevremenost srednjovjekovnih protukorupcijskih odredbi  

Dr. Nina Ožegović, dr. Željko Jovanović, 

Darijo Vaslić 

Otvaranjem izložbe Dobri stari zakoni – tradicija suzbijanja korupcije u Hrvaskoj u auli upravne zgrade Grada Krka u petak završena je otočka turneja, započeta u travnju na Cresu. Izložbu baziranu na knjizi Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku otvorili su predsjednica Instituta za kulturu i etiku dr. Nina Ožegović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije dr. Željko Jovanović i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.

Predsjednica Instituta istaknula je da je izložba osmišljena radi senzibiliziranja javnosti na korupciji i kako bi se javnosti podsjetilo na rješenja protiv korupcije koja nude statuti i zakoni srednjovjekovnih hrvatskih gradova. Podsjetila je da je Institut s ovim je projektom krenuo pred dvije godine, na 725. obljetnicu Vinodolskog zakonika, najstarijeg hrvatskog pravnog akta.

"Vidjeli smo da postoje mnoge protukorupcijske i antikorupcijske mjere i odredbe iz prošlosti koje bi se mogle primijeniti i sada", podsjetila je Ožegović i dodala da su nakon toga izdana dva zbornika, čiju je realizaciju vodio Zorislav Antun Petrović. Po njenim riječima cilj svih tih projekata bilo je davanje poticaja za izgradnju zdravijeg, boljeg i humanijeg društva, pri čemu bi se korupciju pokušalo svesti na najmanju moguću mjeru.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, ocijenio je da izložba vrlo jasno demonstrira da je povijest učiteljica života i učinkovito poučava kako se boriti protiv korupcije. "Jer kada se korupcija dogodi već je uglavnom kasno, a štetu koju ona nanosi teško je ispravit, i zato smatram važnim, kao i kod svih bolesti, bolest liječiti, a korupciju sigurno možemo nazvati teškom bolešću našeg društva koja ne samo da smanjuje kvalitetu života već i umanjuje sredstva koja bismo mogli ulagati u školovanje, zdravlje, odnosno unaprjeđenje standarda svih ljudi", istaknuo je Jovanović.

Gradonačelnik Krka je istaknuo da je posebno ponosan na izložak preuzet iz Krčkog ili Vrbničkog statuta, donesenog 1388. godine, a koji na staroslavenskom jeziku i glagoljici, donosi pravila ponašanja u gradu i na otoku Krku, u radoblju Frankopana Knezova Krčkih koji su kao plemićka obitelj obilježili povijest otoka. "Svi ti pravni akti govore nam kako su se ljudi nekada borili protiv korupcije, te smatram da i danas, obzirom na čvrste temelje iz prošlosti, Hrvatska ima potencijala da u borbi protiv korupcije bude primjer regiji, a ovakve izložbe sigurno su poticaj svima nama da u tome naposljetku i uspijemo", zaključio je Vasilić. Izložba će biti otvorena do petka 10. lipnja.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.

Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.