Načela iz Creskog statuta ­ dobar temelj za poštenu vlast

22.04.2016.

Srednja škola Ambroza Harambašića i osnovna škola Frane Petrića, Cres

Statut je predviđao cijeli niz odredbi koje su sprečavale zloporabu vlasti bez obzira koliko visoko bili u hijerarhiji

Kristijan Jurjako, Marina Medarić,

Zorislav Antun Petrović, Josip Pope

Izložbu "Tradicija suzbijanja korupcije u Hrvatskoj" otvorili su ravnatelj osnovne škole Frane Petrića Josip Pope, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako, zamjenica župana Marina Medarić te autor izložbe Zorislav Antun Petrović. Profesor Pope ocijenio je iznimno značajnim educiranje mladih o štetnosti korupcije te naglasio potrebu kontinuiranog obrazovanja o tom problemu. Gradonačelnik Jurjako podsjetio je na opsežnost i pravnu slojevitost srednjovjekovnih pravnih akata na Cresu, a zamjenica Medarić istaknula je da je knjiga "Sprečavanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku" dobar podsjetnik političarima i dobar vodič djeci na početku životnog puta.

Nakon otvaranja izložbe Petrović je održao dva predavanja, jedno za učenike osmih razreda osnovne škole Frane Petrića a potom za učenike područnog odjela Cres srednje škole Ambroza Haračića. Najviše interesa su pokazali za odredbe Cresko­osorskog statuta iz 1437. godine, koji je obrađen u knjizi i uključen u izložbu, a posebno im je zanimljiva bila odredba kojom se knezu zabranjivalo primanje poklona. Nakon Cresa izložba seli na otok Krk, gdje će biti postavljena u Baški.

Projektom "Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku", koji se realizira uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta predviđeno je održavanje predavanja za učenike trećih razreda deset srednjih škola u Cresu, Pagu, Rijeci, Zadru, Splitu i Zagrebu te postavljanje izložbe izuzev u ovim školama i u Baški, Vrbniku i Krku. Ukupno će projektom biti obuhvaćeno preko dvije tisuće učenika i građana.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.

Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.