Krčki statut kao potvrda tradicije i uređenosti društva

29.04.2016.

Galerija Zvonimir, Baška

Toni Juranić, Nina Ožegović, Željko Jovanović

Otočka turneja nastavila se na Krku i to u Baški, mjestu Bašćanske ploče, jednog od najstarijih hrvatskih pisanih spomenika. Pri otvaranju u Galeriji Zvonimir u Baški mr. Toni Juranić, načelnik općine, podsjetio je na značaj Bašćanske ploče i izrazio zadovoljstvo što je izložba postavljena i u Baški. Predsjednica Instituta za kulturu i etiku dr. Nina Ožegović ispričala je ukratko kako je projekt nastao te podsjetila na neke od najzanimljivijih odredaba Krčkog statuta, a izložbu je otvorio doc. dr. Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, ocijenivši da Hrvatska već stoljećima ima odlična rješenja za suzbijanje korupcije.

Izložba Instituta za kulturu i etiku prikazuje najatraktivnija rješenja suzbijanja korupcije nastala u srednjovjekovnim pravnim aktima nastalim na hrvatskoj obali Jadrana, počevši od Korčulanskog statuta iz 1265. godine preko Vinodolskog zakona iz 1288., najstarijeg hrvatskog pravnog spomenika, Krčkog ili Vrbničkog statuta iz 1388. pa do Riječkog statuta iz 1530 godine. Jovanović je istaknuo da bi se mnoga rješenja mogla i sada primijeniti. Načelnik općine Baška mr. Toni Juranić podsjetio je da je upravo na području Jurandvora, u sadašnjoj općini Baška, nađen prvi hrvatski pisani spomenik, Bašćanska ploča. Izložba autora Zorislava Antuna Petrovića bit će u Baški otvorena do 13. svibnja, nakon čega će biti postavljena u Vrbniku i Krku.

Projektom "Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku", koji se realizira uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta predviđeno je održavanje predavanja za učenike trećih razreda deset srednjih škola u Cresu, Pagu, Rijeci, Zadru, Splitu i Zagrebu te postavljanje izložbe izuzev u ovim školama i u Baški, Vrbniku i Krku. Ukupno će projektom biti obuhvaćeno preko dvije tisuće učenika i građana.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.

Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.