Riječki statut kao pozitivan primjer

12.04.2016.

Prva riječka hrvatska gimnazija

U Riječkom statutu se potencijalno namještanje natječaja sprečavalo i kockom.

Zorislav Antun Petrović

Predavanje o načinima suzbijanja korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku održali su učenicima trećih razreda Prve riječke hrvatske gimnazije u knjižnici škole dr. Ozren Kosanović s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Zorislav Antun Petrović. Nakon što je ukratko predstavio neke temeljne definicije vezane uz korupciju Petrović je predstavio neke od ključnih odredbi hrvatskih srednjovjekovnih pravnih akata.

Kosanović je naglasio značaj srednjovjekovnih statuta i akata nastalih na području Kvarnera, uglavnom na područjima pod vlašću plemenitaške obitelji Frankapan te ukratko predstavio Riječki statut iz 1536. godine. Podsjetio je da je veći dio odredaba prenesen iz Tršćanskog statuta te iznio primjere, među kojima je učenicima najzanimljivija odredba o odabiru vijećnika kockom.

Projektom "Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku", koji se realizira uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta predviđeno je održavanje predavanja za učenike trećih razreda deset srednjih škola u Cresu, Pagu, Rijeci, Zadru, Splitu i Zagrebu te postavljanje izložbe izuzev u ovim školama i u Baški, Vrbniku i Krku. Ukupno će projektom biti obuhvaćeno preko dvije tisuće učenika i građana. Izložba će u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji biti do 22. travnja, nakon čega se seli u Cres.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.

Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.