Krenuo projekt "Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku"

19.01.2016.

Prvo predavanje su u Petoj gimnaziji u Zagrebu održali dr. Nina Ožegović i doc. dr. Tomislav Galović

Predavanjem dr. Nine Ožegović i doc. dr. Tomislava Galovića učenicima Pete gimnazije u Zagrebu  započela je provedba projekta "Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku" koji se realizira uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Brojnim primjerima su dr. Ožegović i doc. dr. Galović približili učenicima statute koji su nastali u našoj zemlji u srednjem vijeku te im na primjerima pojasnili kako se suzbijala korupcija. Učenike je najviše zanimalo jesu li se doista ti propisi i provodili u praksi. Odgovor je dao doc. Galović podsjetivši da već u uvodu Vinodolskog zakona stoji da su se ljudi okupili iz cijelog Vinodola kako bi "dobre stare zakone" zapisali.

U Petoj gimnaziji predviđena su predavanja za sve učenike trećih razreda, a u dnevnom boravku je postavljena izložba "Dobri stari zakoni" s najzanimljivijim citatima iz srednjovjekovnih pravnih akata nastalih u Hrvatskoj. Učenici će izložbu moći razgledati od 15. do 29. siječnja, nakon čega se seli u Split gdje će biti postavljena u Drugoj gimnaziji.

Projektom "Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku" predviđeno je održavanje predavanja za učenike trećih razreda deset srednjih škola u Cresu, Pagu, Rijeci, Zadru, Splitu i Zagrebu te postavljanje izložbe izuzev u ovim školama i u Baški, Vrbniku i Krku. Ukupno će projektom biti obuhvaćeno preko dvije tisuće učenika i građana.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.

Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.