Okruglim stolom svečano obilježen Međunarodni antikorupcijski dan

09.12.2015.

Kultura i etika je u suradnji s GONG-om organizirala u Hrvatskom saboru okrugli stol "Izazovi pred nama - etika, antikorupcijska politika i procesuiranja" 

Dinko Cvitan, glavni državni odvjetnik, mr. Marin Mrčela, predsjednik GRECO-a i sudac Vrhovnog suda RH, Zorislav Antun Petrović, koordinator projekata Kulture i etike, Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a, Nicolle Davisson, zamjenica veleposlanika Ujedinjenog kraljevstva

Organiziranjem okruglog stola: "Izazovi pred nama – etika, antikorupcijska politika i procesuiranja", koji su zajedno u Hrvatskom saboru organizirali GONG i udruga Kultura i etika svečano je obilježen Međunarodni antikorupcijski dan. Na okruglom stolu su sudjelovali akademik Željko Reiner, tada zastupnik, a sada predsjednik Sabora, zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković-Kunšt, zamjenica veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Nicole Davison, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, predsjednik GRECO-a mr. Marin Mrčela, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković, predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Goran Matešić, saborska zastupnica Jadranka Kosor, saborski zastupnik Nikola Vuljanić te predstavnici stručne i zainteresirane javnosti.

Skup je otvorio predsjednik GRECO-a mr. Marin Mrčela, koji je podsjetio na preporuke ove međunarodne organizacije za smanjivanje rizika od korupcije u Hrvatskoj. Mrčela je istaknuo da su preporuke većim dijelom bile uvažene, ali da nije donesen Etički kodeks za saborske zastupnike. Također je podsjetio je da je jedino Hrvatskoj GRECO preporučio da provede istraživanje zašto između percepcije i stvarnog stanja o korupciji u pravosuđu postoji tako velika razlika.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan upozorio je da Uskok nema odgovarajuće uvjete za rad zbog čega državno odvjetnici rade čak i na podu  je zakonodavni okvir ocijenio apsurdnim jer se prošireno oduzimanje koristiti može primijeniti, primjerice na kontrolora ZET-a zbog sto kuna mita, ali ne i na direktora javnog poduzeća koji barata s milijardama kuna godišnje. Cvitan, koji je na čelo Državnog odvjetništva došao s mjesta ravnatelja Uskoka, kazao je da se ne može riješiti svog rada u Uskoku jer u zagrebačkoj centrali nedostaje zapisničara, čak i mjesta za stol.

Zamjenica izvršnog direktora GONG-a Jelena Berković zatražila je od nadležnih da se poboljša zakonodavni okvir i omoguće potrebni resursi za prevenciju i borbu protiv korupcije jer ih zabrinjava što je ona nakon ulaska Hrvatske u EU "pala u drugi plan na političkom dnevnom redu". Zorislav Antun Petrović, voditelj projekata iz udruge Kultura i etika istaknuo je etičnost u obnašanju javnih dužnosti najboljim načinom za suzbijanje korupcije i ocijenio da bi donošenje Etičkog kodeksa za zastupnike bitno pomoglo da se razina etičnosti u javnom životu Hrvatske podigne.

John Sills, direktor Neovisnog tijela za parlamentarne norme Ujedinjenog Kraljevstva predstavio je način rada i rezultate u suzbijanju korupcije kod raspolaganja resursima Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva. 

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.

Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.