Dobri stari zakoni u Europskom parlamentu u Brusselu

14.10.2015.

Stoljećima stari hrvatski recepti suzbijanja korupcije predstavljeni europarlamentarcima

Izložba “Dobri stari zakoni – tradicija suzbijanja korupcije u Hrvatskoj” došla je i do Europskog parlamenta, gdje je bila postavljena u sklopu istoimene konferencije koju je organizirao eurozastupnik ORaH-a Davor Škrlec. Na konferenciji su profesor Željko Radić s Pravnog fakulteta u Splitu, docent Tomislav Galović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Zorislav Antun Petrović, autor izložbe i dugogodišnji antikorupcijski aktivist, predstavili neke od najzanimljivijih odredbi srednjovjekovnih hrvatskih pravnih spomenika. Konferenciji kojoj je nazočilo šezdesetak sudionika su pored eurozastupnika Škrleca nazočili i veleposlanik i stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, Mato Škrabalo, i veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji, Mario Nobilo.

"Želja nam je kroz ovu izložbu pokazati da Hrvatska ima dovoljno provjerenih recepata za suzbijanje korupcije i nadam se da će ih se uskoro početi primjenjivati", izjavio je Zorislav Antun Petrović, autor izložbe. Na izložbi, koja je izazvala interes publike, predstavljene su na atraktivnim panoima neke od najdojmljivijih protukorupcijskih odredbi iz srednjovjekovnih pravnih akata i statuta gradova Hrvatske, od Vinodolskog zakona preko Senjskog i Riječkog statuta te Hrvatskoglagoljskog Krčkog ili Vrbničkog statuta do Zadarskog, Splitskog i Dubrovačkog statuta. Mnoge od ovih odredbi su i danas vrlo aktualne i mogu se lako primijeniti. Također, te su odredbe starije od mnogih belgijskih, švedskih, njemačkih ili švicarskih sličnih pravnih akata.

Izložba je nastala na temelju knjige "Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku”, objavljenoj također u izdanju udruge Kultura i etika, u kojoj je šestero sveučilišnih profesora i znanstvenika sa sveučilišta i znanstvenih institucija u Zagrebu, Rijeci i Splitu - Tomislav Galović, Zrinka Nikolić Jakus, Ozren Kosanović, Željko Radić, Marta Dragičević Prtenjača i Zdenka Janeković-Römer - obradilo najznačajnije antikorupcijske odredbe iz najpoznatijih hrvatskih srednjovjekovnih pravnih akata.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.

Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.