Izložba "Dobri stari zakoni" u Rijeci

30.09.2015.

Izložba "Dobri stari zakoni – tradicija suzbijanja korupcije u Hrvatskoj" Zorislava Antuna Petrovića bit će u Rijeci postavljena u predvorju HNK Ivana pl. Zajca, a otvorit će je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u srijedu, 1. listopada u 12:00. 

Na otvorenju izložbe, koju je realizirala udruga Kultura i etika, govorit će i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, autori tekstova u knjizi "Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku" na temelju koje je izložba nastala dr. Ozren Kosanović i doc. dr. Tomislav Galović te akademska slikarica Maja Vizjak koja je izložbu postavila.

Publici će biti predstavljene neke od najslikovitijih protukorupcijskih odredbi iz srednjovjekovnih pravnih akata nastalih na tlu Hrvatske, od Vinodolskog zakona preko Senjskog i Riječkog statuta te Hrvatskoglagoljskog Krčkog ili Vrbničkog statuta do Zadarskog, Splitskog i Dubrovačkog statuta.

Izložba je dosad bila postavljena u predvorju Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje ju je između 15. i 29. rujna vidjelo preko deset tisuća ljudi. Nakon Rijeke izložba ide u listopadu u Brussel, gdje će biti postavljena u Europskom parlamentu, a početkom iduće godine nastavlja se turneja po Hrvatskoj. Za sad je postavljanje dogovoreno u Krku, Cresu, Novom Vinodolskom i Varaždinu, a nastojat će se obići svi gradovi u Hrvatskoj. Organizaciju izložbe, kao i izdavanje knjige "Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku" po kojoj je izložba nastala, podržao je Siemens Hrvatska, a preostali partneri su bili Atlantic Grupa, Radio 101 i Europlakat.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo.

Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.